Punx.nl (in Dutch)

Net een cd uit. Binnenkort in de Goudvishal. Kortom reden genoeg om Said And Done eens voor te stellen.

Kun je jezelf (en de band) even voorstellen?

Natuurlijk. In het kort: Said And Done is een hardcore band uit het ontzettend prachtige Brabant. We hebben Joost die op de drums ramt, Stef die op een gitaar ragt, Remco die solo’s uit z’n gitaar weet te persen, Joep die de lagere geluiden op bas produceert en ik (Pim) probeer iets wat op zingen zou moeten lijken. In welk hokje je ons wilt plaatsen moet je zelf maar kijken, daar zijn we niet zo mee bezig.

Kom maar op met die vragen!

Jullie hebben onlangs een cd opgenomen. Kun jij dat war meer over vertellen?

Het is onze eerste full length. Voor deze full length hebben we 2 nummers (“I’ll Be Fine” & “Overcome”, staan beiden her-opgenomen ook op de CD) met Michiel Toenink opgenomen die we als promo online gezet hebben. Daar kregen we erg goede reacties op en het vervolg is er nu dan in de vorm van deze CD. Hij komt overigens ook nog uit als LP. Beiden op Shield Recordings. Check ook de andere bands op dat label zoals Heartfelt, Gascoigne & High Treason!

De plaat heet “Everyday”, een titel met verschillende betekenissen. Wat we met de hoes hebben proberen uit te beelden (tekening van Nabbe The Bastard!) is het feit dat we elke dag weer te maken hebben met controle/invloed van buitenaf. Dingen als geloof, regering, politie, terrorisme, corrupte zakenlui, drugs etc. Elke dag weer, of in sommige gevallen probeert men die schijn in ieder geval op te houden voor je. Het staat ook voor het feit dat we elke dag weer leren. Met vallen en opstaan. En ten slotte staat het ook voor de band, aangezien we elke dag op wat voor manier dan ook toch weer bezig zijn met deze band. Maar goed, dat laatste was niet de belangrijkste reden om de plaat “Everyday” te noemen.

Waar is de cd opgenomen?

We zijn voor deze opnames weer naar Studio 195 gegaan. We hebben daar al eerder opgenomen (met Stab Back) en het was dus reeds bekend terrein. Patrick Delabie is een ontzettend gave gast om mee samen te werken en hij weet precies wat we willen qua geluid. Niet te gelikt, geen 10000 overdubs dus. Dat past gewoon niet bij ons. Gewoon een goed klinkende productie, geen flauwekul. We hebben het er eigenlijk amper over gehad, het was meteen duidelijk dat we hier heen zouden gaan. Bands als Dead Stop, Restless Youth en Justice hebben er ook al eens opgenomen mochten mensen Studio 195 nog niet kennen.

Hoe verliepen de opnames?

Naast het verorberen van een hoop junkfood en het spelen van Fifa & GTA op de Playstation 2 hebben we tussendoor ook nog tijd weten te vinden om de plaat in te spelen. Het ging erg goed, alles verliep precies volgens schema en we waren dan ook mooi op tijd klaar. Goede tijd gehad daar!

Wat is je favoriete nummer op deze cd?

Ik denk dat het voor iedereen binnen de band verschillend is. Zelf vind ik “Your Downfall” erg cool, omdat het een gaaf nummer om te zingen is. Ik hou van de groove in dat nummer. Maar ik zou eigenlijk alle nummers kunnen noemen. Snel, hard, groovend, melodie. Alles staat erop. Tekstueel heb ik eigenlijk ook niet echt voorkeuren, het ene nummer is echter wel wat persoonlijker dan het andere.

Wat is het grote verschil met wat jullie eerder deden?

Dit is de eerste Said And Done CD maar als je het vergelijkt met de vorige band Stab Back, dan valt de de verandering in zang als eerste op. Ik had dat gebrul enz wel gehad. Daarnaast zit er sowieso meer groove in de nummers, het is allemaal een stuk meer oldschool hardcore. Jaren ’80 stijl.

Waarom zou iemand deze cd moeten kopen?

Niemand moet de CD kopen maar ik vind het cool als mensen de CD oppikken als ze de show die ze gezien hebben, of de nummers die ze online gehoord hebben, gaaf vinden. Als ze er niks aan vinden moeten ze de CD vooral laten liggen.

Is er voor jullie als band veel veranderd de laatste tijd?

We zijn vooral zelf veranderd, dit ligt ons allemaal een stuk beter. Het gaat nu allemaal wel wat rapper. Aardig wat shows, coole shows ook. Goede reacties, interviews. Super cool dat niet alleen wij het gaaf vinden maar dat mensen het ook oppikken.

Wat vind je van de huidige hardcore scene in Nederland/Belgie?

Er zijn in ieder geval, naast de reeds gevestigde namen, genoeg nieuwe bands. Ik merk wel dat er in Belgie wat meer jonge kids bezig zijn met nieuwe bands, erg cool. Zou in Nederland ook nog wel wat meer mogen wat mij betreft. Al hebben we niks te klagen natuurlijk. Ook zijn er ontzettend veel shows, voor bands ideaal. Maar dat heeft ook weer een keerzijde, doordat er zoveel shows zijn zijn de shows ook wat minder druk bezocht.

Wat waren voor jullie de hoogte/dieptepunten in het afgelopen jaar?

Voor de band was het een erg cool begin iig. Geen dieptepunten. Met name de CD opnemen was fantastich maar ook het spelen met de Fearless Vampire Killers (Cro Mags) was een droom die uitkwam. En 2007 belooft alleen nog maar beter te worden. Dat is het eigenlijk al met het uitkomen van de CD en de shows in Spanje.

Voor mij persoonlijk waren het ook vooral hoogtepunten. Maar aangezien ik een hoop tijd in de band steek komt dat sowieso wel overeen. Een dieptepunt zou je het gestuntel van het kabinet kunnen noemen. Personen als Rita Verdonk. Moet hier even de Reagan Youth cover van Gewapend Beton noemen, “Rita Jeugd”. Super! Verder het feit dat mensen met de minuut dommer lijken te worden, maar dat heeft niet zo zeer iets met vorig jaar te maken. Mensen zouden hun gezonde verstand wat meer moeten gebruiken. Maar goed, dat is iets waar ik me persoonlijk aan kan ergeren.

Wat verwachten jullie van 2007?

“Everyday” die op LP uitkomt. Veel shows, in zowel binnen als buitenland, nieuwe nummers schrijven, misschien nog wel uitbrengen op 7″? We zien wel. De stijgende lijn voortzetten die we vorig jaar hebben ingezet in ieder geval.

Welke bands moeten we dit jaar goed in de gaten houden?

D’r zijn zo ontzettend veel coole nieuwe bands. Dit gaat weer als een verkooppraatje klinken voor m’n tapelabel wat ik samen met Rob van Light The Fuse run maarrrr… Check de “Pressure Release 2007”, European new breed compilation tape. Daar staan 30 nieuwe bands op uit heel Europa. Ik denk dat je daar dan wel even mee zoet bent.

Hoe hardcore zijn jullie eigenlijk?

Ongeveer 12,535314 denk ik.

Wat vind je van het gebruik van internet door bands (myspace bv)?

Met internet heb je de hele wereld aan je voeten. Bands kunnen heel makkelijk veel mensen hun muziek laten horen en het is natuurlijk fantastisch als je van iemand hoort dat ze je muziek gaaf vinden, helemaal als deze persoon zich aan de andere kant van de wereld bevind.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Mensen trekken makkelijker anoniem hun mond open wat vaak niet zo’n geweldige gevolgen heeft en het is natuurlijk zo dat bands die wellicht nog iets langer in het oefenhok zouden moeten hangen zich al rocksterren wanen. Veel bands hebben tegenwoordig ook al een website voordat ze ook nog maar een naam of een nummer geschreven hebben. Maar goed, wellicht is dat het enthousiasme. En dat is iets wat zeker niet verloren mag gaan.

Ik zie in ieder geval meer voordelen dan nadelen. Zou ook hypocriet zijn als het anders was, aangezien ik zelf websites ontwikkel.

Maken jullie er gebruik van?

Ja zoals ik al zei, ik doe sowieso zelf erg veel met internet. Maar ook met de band hebben we er ontzettend veel van geprofiteerd. Je weet het nooit zeker, want wellicht was ik wel erg fanatiek brieven aan het schrijven geweest als internet er niet geweest was, maar zonder internet denk ik bijvoorbeeld niet dat wij al zo snel naar Spanje waren geweest. Carles van Deathwishteam Girona hoorde echter onze promo opnames en wilde ons graag naar Spanje halen. Zo zijn er meer dingen voorgevallen waarbij we zeker ons voordeel gedaan hebben met internet.

Zouden beginnende bands demotapes (cdr’s) inclusief goede artwork etc moeten maken ipv bv het gebruik van myspace?

Demotapes! Je hebt me pas al aan de mouw getrokken over Pressure Release Records dus je weet hoe ik denk over demo’s. Hoe gaaf zijn demotapes! Ik denk zeker dat het belangrijk is dat bands een goede demotape maken en inderdaad het liefst met goed artwork. Goed artwork kan ook erg simpel zijn, het hoeft geen kunstwerk te zijn. Knip en plak, zwart/wit kopieerwerk. Ik hou er wel van.

Wat luisterde je zelf in je jeugd?

Met m’n 21 jaar voel ik me nog steeds erg jeugdig maar tot m’n negende was het vooral top 40. Ik kende hitlijsten altijd helemaal uit m’n kop, maar toen ik negen was ontdekte ik via een (oudere) jongen uit de buurt Nirvana. Het voelde echter, het deed iets met me. Toen ik eenmaal de hardere muziek ontdekt had was er geen weg meer terug. Die liefde voor Nirvana is overigens nooit meer over gegaan. Ik luister het niet veel meer, maar kan er nog steeds van genieten.

Wat is je laatste aankoop geweest?

Mijn laatste aankoop is een Only Living Witness 7″, van voor hun eerste full length, geweest denk ik. Daar was ik al een tijdje naar opzoek maar kwam hem onlangs tegen op een internetsite (daar heb je het weer, internet mega handig). Check die band trouwens, goed spul!

Meestal koop ik op shows, bij bands of distro’s. Af en toe struin ik internet af voor dingen die wat lastiger te verkrijgen zijn, maar dat gebeurt niet zo heel veel meer.

Oh wacht ik herinner me dat ik een Spanje nog een CD gekocht heb van een band die met ons speelde, Charles Bronson Discipline. Dat is m’n laatste aankoop geweest.

Heb je een grote of een kleine muziekcollectie ?

Dat is zo ontzettend relatief. Wat voor de een groot is voor de ander een kleine muziek collectie. Ik ben erg blij met de verzameling tapes & vinyl die ik heb in ieder geval. Ik heb ook aardig wat CDs maar daar doe ik eigenlijk niks mee, die liggen verspreid door het huis hier stof te happen.

Wil je nog wat kwijt?

Volgens mij heb je alles zo’n beetje gehad. Bedankt voor de interesse in onze band in ieder geval! Ik denk dat ik daar deze gelegenheid maar even voor gebruik, om iedereen te bedanken die ons de afgelopen tijd gesteund heeft of dat de komende tijd gaat doen. Super cool!

Voor de mensen die nog nooit van ons gehoord hebben, mocht je interesse hebben in de band: www.saidanddone.org en www.myspace.com/saidanddonehardcore

HOUDOE!

Source